Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

OI OMAΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ

Δύο εβδομάδες πριν την κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων της κανονικής περιόδου η Ευρωλίγκα έδωσε στη δημοσιότητα τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση της σεζόν 2009-10. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι οι δύο ελληνικές ομάδες, που θα είναι σίγουρα παρούσες, μαζί με 4 ισπανικές και 3 ιταλικές. Το Μαρούσι θα μετάσχει στην προκριματική φάση, όπου θα πάρουν μέρος άλλη μία ιταλική και δύο γαλλικές ομάδες.

Στη συνεδρίαση του νεοσύστατου Κεντρικού Γραφείου των μετόχων της το απόγευμα της Δευτέρας στη Βαρκελώνη η Ευρωλίγκα αποφάσισε ποιες θα είναι οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση της σεζόν 2009-10. Τις 22 τις ξέρουμε από τώρα (με μια μικρή εκκρεμότητα που αφορά την πρωταθλήτρια Γερμανίας, η οποία θα είναι μία εκ των Τέλεκομ Βόννης και Όλντενμπουργκ και θα γίνει γνωστή το αργότερο ως την Πέμπτη). Τις άλλες δύο θα τις μάθουμε μόλις ολοκληρωθεί η προκριματική φάση, η οποία εισάγεται πρώτη φορά φέτος με τη συμμετοχή 8 ομάδων.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και το Μαρούσι ως η τρίτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίον στελεχώθηκε αυτή η οκτάδα. Η Ευρωλίγκα έδωσε δύο wild cards, μία στην Άλμπα Βερολίνου, που απέτυχε παταγωδώς στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά είναι αγαπημένος συνεταίρος του Τζόρντι Μπερτομέου, και μία στη γαλλική ΛεΜαν, που αποκλείστηκε στα ημιτελικά του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά μετέχει στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια.

Από εκεί και πέρα συμπεριέλαβε την παλιά αγαπημένη Μπενετόν Τρεβίζο, παρότι κι αυτή έφτασε μόνο μέχρι τα ημιτελικά των ιταλικών πλέι οφ, αλλά έχει επανακάμψει μετά την δύσκολη τελευταία τριετία που πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία μπορεί να έχει έως και 4 ομάδες στους ομίλους, μαζί με την Ισπανία, που είναι η μόνη που θα έχει σίγουρα 4. Επίσης συμπεριέλαβε, εκτός από το Μαρούσι, και τις πρωταθλήτριες Βελγίου (Σαρλερουά), Λετονίας (Βέντσπιλς) και Ουκρανίας (Άζοβμας), καθώς και την δευτεραθλήτρια Γαλλίας Ορλεάνη.

Τα συμβόλαια Α και Β

Οι 22 ομάδες που θα πάρουν μέρος στους ομίλους της κανονικής περιόδου είναι χωρισμένες σε 13 οι οποίες έχουν πάρει τριετές συμβόλαιο τύπου Α και 8 με μονοετές συμβόλαιο τύπου Β. Η φιναλίστ του Eurocup Κίμκι θα μετάσχει έχοντας μονοετές συμβόλαιο τύπου C.

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου των μετόχων της Ευρωλίγκας επιβεβαιώθηκε ότι τα συμβόλαια Τύπου Α δίνονται σε 13 ομάδες που την τελευταία 3ετία πληρούσαν δύο βασικές προϋποθέσεις: α) είχαν καλά αποτελέσματα στη διοργάνωση και β) έχουν σημαντικα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται φυσικά ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μαζί με 4 ισπανικές (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ταού και Μάλαγα), δύο ιταλικές (Σιένα και Ρόμα, παρότι η τελευταία δεν κατάφερε φέτος να προκριθεί ούτε καν στα ημιτελικά των πλέι οφ της Ιταλίας), δύο τουρκικές (Εφές Πίλσεν και Φενερμπαχτσέ) και τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις, Μακάμπι.

Τα μονοετή συμβόλαια Τύπου Β δόθηκαν βάσει των αποτελεσμάτων που είχαν στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια στις πρωταθλήτριες Κροατίας (Τσιμπόνα), Γαλλίας (Βιλερμπάν), Γερμανίας (Βόννη ή Όλντενμπουργκ), Λιθουανίας (Λιέτουβος Ρίτας), Σερβίας (Παρτιζάν), Σλοβενίας (Ολίμπια Λ.), Πολωνίας (Πρόκομ Τρεφλ) και στη φιναλίστ Ιταλίας Αρμάνι Μιλάνο.

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στην κανονική περίοδο

Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (Πρωταθλήτρια Κροατίας)
Βιλερμπάν (Πρωταθλήτρια Γαλλίας)
Βόννη (Πρωταθλήτρια Γερμανίας)
Ολυμπιακός (Φιναλίστ Ελλάδας)
Παναθηναϊκός (Πρωταθλητής Ελλάδας)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Πρωταθλήτρια Ισραήλ)
Αρμάνι Τζινς Μιλάνο (Φιναλίστ Ιταλίας)
Λοτομάτικα Ρόμα (ημιτελικά Ιταλίας)
Λιέτουβος Ρίτας (Πρωταθλήτρια Λιθουανίας)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Φιναλίστ Λιθουανίας)
Προκόμ (Πρωταθλήτρια Πολωνίας)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Πρωταθλήτρια Ρωσιας)
Παρτίζαν Βελιγραδίου (Πρωταθλήτρια Σερβίας)
Ολίμπια Λουμπλιάνας (Πρωταθλήτρια Σλοβενίας)
Ρεάλ Μαδρίτης (ημιτελικά Ισπανίας)
Τάου (Φιναλίστ Ισπανίας)
Μπαρτσελόνα (Πρωταθλήτρια Ισπανίας)
Ουνικάχα Μάλαγα (ημιτελικά Ισπανίας)
Εφές Πίλσεν (πρωταθλήτρια Τουρκίας)
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (φιναλίστ Τουρκίας)
Κίμκι (φιναλίστ Ρωσίας)
Νικητής προκριματικού
Νικητής προκριματικού

Προκριματικός γύρος

Άλμπα Βερολίνου (wild card)
Ορλεάν (φιναλίστ Γαλλίας)
Μπενετόν Τρεβίζο (ημιτελικά Ιταλία)
Μαρούσι (3η θέση Ελλάδα)
Σαρλερουά (Πρωταθλήτρια Βελγίου)
Βέντσπιλς (Πρωταθλήτρια Λετονίας)
Αζόβμας (Πρωταθλήτρια Ουκρανίας)
Λε Μαν (wild card)

Ημίκλειστη λίγκα μετά το 2012

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας επαναδιατυπώθηκαν ορισμένες αποφάσεις που είχε λάβει πριν λίγο καιρό η γενική συνέλευση των μετόχων. Έτσι μετά το 2012 οι 13 ομάδες που έχουν τριετή συμβόλαια τύπου Α θα αξιολογηθούν εκ νέου με βάση δύο κριτήρια: α) θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά γήπεδο με ελάχιστη χωρητικότητα 10.000 θέσεων και β) να συνδυάζουν οικονομική ευρωστία με αγωνιστικά αποτελέσματα. Η χειρότερη από αυτές τις 13 ομάδες θα χάσει το συμβόλαιό της, ενώ οι υπόλοιπες 12 θα υπογράψουν συμβόλαιο αορίστου διάρκειας με την Ευρωλίγκα, κάτι που θα μετατρέψει ουσιαστικά την τελευταία σε ημίκλειστη λίγκα.

Από το 2012 και μετά υπάρχει επίσης η σκέψη να επιτραπεί η αγοραπωλησία θέσεων στη διοργάνωση, πράγμα που έχει συμβεί στην ισπανική λίγκα με ένα παράδειγμα αυτό της Βαλένθια, που αγόρασε τη θέση της Σαραγόσα.

Το Παρίσι φαβορί για το φάιναλ φορ

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες και πάντως πριν την κλήρωση των ομίλων, που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου στη Βαρκελώνη, η Ευρωλίγκα θα ανακοινώσει τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν τα φάιναλ φορ τα επόμενα χρόνια. Για το 2010 φαβορί φαίνεται να είναι το Παρίσι.


ΠΗΓΗ: SPORT24.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου