Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ... ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ!

Στην Ελλάδα το μπάσκετ στα σχολεία είναι σε τέτοιο βαθμό αναπτυγμένο, που δεν σου κάνει η καρδιά να ασχοληθείς καν, εκτός και αν έχεις ειδικά ενδιαφέροντα. Δεν σημαινει, βεβαίως, οτι επειδή έτσι έχει η κατάσταση στην χώρα, σε όλες τις υπόλοιπες είναι το ίδιο. Τα σοβαρά κράτη έχουν υποδομές και προσπαθούν να διαδώσουν το αθλημα στις μικρές ηλικίες. Στην Ισπανία για την οποία εδώ και λίγα χρόνια λέμε πως έχει το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ευρώπη, οι υποδομές είναι σε τέτοιο βαθμό οργανωμένες και ανεπτυγμένες που και καρδιά σου κάνει να ασχοληθείς, αλλά και να παρα... ασχοληθείς.

Το θέμα μας, είναι το Copa Colegial ή αλλιώς το σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ της Ισπανίας. Μην βιαστείτε να μας χρίσετε ξενολάγνους και τα λοιπα συμπαρομαρτούντα , γιατί άπό εδώ παν και άλλοι.

Τι είναι ακριβώς το Copa Colegial ; Πρόκειται για σχολικό πρωτάθλημα, το οποίο διοργανώνεται σε κάθε γεωγραφική περιοχή, πχ Καταλονία, Ανδαλουσία κτλ, με τα Λύκεια του κάθε τοπικού διαμερίσματος. Η βασική αντίληψη με την οποία δημιουργήθηκε το όλο οικοδόμημα, είναι ''πρώτα σχολείο και μετά μπάσκετ''. Η τελική του φάση θυμίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το τελικό τουρνουά του ncaa, το March Madness.

Στην κληρωτίδα μπαίνουν όλα τα λύκεια που δηλώνουν συμμετοχή και με κλήρωση βγαίνουν τα πρώτα ματς . Κάθε παιχνίδι είναι knock out και με αυτόν τον τρόπο φθάνουμε στον τελικό.Για να δηλώσει ένα Λύκειο συμμετοχή θα πρέπει να δηλώσει 16 παίχτες -μαθητές κάτω των 18 ετών, έναν προπονητή και τρεις βοηθούς (!). Κατά τη διάρκεια της σεζόν δικαίωμα έχει να φύγει μόνον ο κόουτς της ομάδας, για αυτό η προεπιλογή των παιχτών είναι το σημαντικότερο. Επιπλέον, κάθε ομάδα πρέπει να έχει κλειστό γυμναστήριο, στο οποίο θα διεξάγονται οι αγώνες, ενώ της δίνεται το δικαίωμα να προμοτάρει τους αγώνες της στο φίλαθλο κοινό της περιοχής. Επίσης, τα μέτρα είναι ''δρακόντεια'' για τα... άτακτα κολλέγια, τα οποία σε περίπτωση παρασπονδίας τους, θα διαγράφονται για ένα διάστημα απο την τοπική ένωση και δεν θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες.

Όσον αφορά το πότε γίνονται οι αγώνες, εδώ είναι το πρωτοποριακό σε σχέση με την Ελλάδα, αν και νομίζουμε, οτι οποιαδήποτε σύγκριση μας εκθέτει απεριόριστα... Όπως είπαμε και πιο πάνω το μοτό είναι ''πρώτα σχολείο και μετά μπάσκετ''. Έτσι, όλα τα ματς διεξάγονται Παρασκευή βράδυ μετά το σχολείο και προ Σαββατοκύριακου! Με αυτόν τον τρόπο δεν φέυγει το μυαλό των επιδοξων... Γκασόλ και Ναβάρο, απο τα μαθήματα. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι αγώνες των σχολικών πρωταθλημάτων στην Ελλάδα (σε όλα τα αθλήματα) γίνονται πρωί, καθημερινές, τις ώρες δηλαδή των μαθημάτων!..

Φέτος, στον τελικό των ανδρών, που θα γίνει στις 24 Απριλίου, έχουν φθάσει δυο σχολεία με μεγάλο ταλέντο, που έχουν αποδώσει εξαιρετικό μπάσκετ. Το πρώτο είναι το Joyfe Canguros και το άλλο οι Salesianos Soto.


Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα...
Τα... Καγκουρό του Λυκείου Joyfe έφθασαν στον τελικό αποκλείοντας κατά σειρά τα Καμπρίνι με 71-34, Αμέρικαν Σκουλ με 59-48 και Σαν Αγουστίν με 59-50. Στο πρώτο γύρο πέρασαν bye. Αστέρας της ομάδας είναι ο Ινιάκι Μαέστρο ΄(λέτε να είναι συμβολικό το επίθετο;) και ακολουθεί κατά πόδας ο Μιγέλ Άνχελ Καλέχα.
Από την άλλη οι Πειρατές του Salesianos Sotos απέκλεισαν στον πρώτο γύρο την Βαλδελούθ με το εκκωφαντικό 37-35, στο δεύτερο το Ρεκουέρδο με 48-35, στον τρίτο το Εστούδιο με 54-52 και στον ημιτελικό το Σαν Χοσέ Πάρκε με 67-56. Αστέρας της ομάδας είναι ο Χόρχε Σανθ.

Θέλετε να ξενερώσουμε ακόμα περισσότερο;

Στις αρχές Μαίου θα πραγματοποιηθεί all star game με τους καλύτερους παίκτες όλων των Λυκείων, ενώ υπάρχει, για τους λάτρεις και αντίστοιχο fantasy!
Α, παραλίγο να το ξεχάσουμε... Το πρωτάθλημα το διοργανώνει η ΑCB, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος δηλαδή, κάτι σαν τον δικό μας ΕΣΚΑΕ. Μόνο που η απόσταση μεταξύ ΕΣΑΚΕ και ΑCB είναι όση αυτή μεταξύ της γης και του τέλους του σύμπαντος.

Φυσικά, το λιγότερο που ενδιαφέρει άπαντες είναι το σκορ και ποιός θα βγει πρωταθλητής, αφού και μόνο η οργάνωση που ύπάρχει και το οτι γίνεται τέτοιο πρωτάθλημα συνιστά απο μόνο του επιτυχία. Ότι ακριβώς γίνεται και στην Ελλάδα...


***

Στις φωτό είναι τα δυο Λύκεια. Στην πρώτη τα Καγκουρό και στην δεύτερη οι Πιρατές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου