Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

TO ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

Έχοντας διανύσει σχεδόν τη μισή σεζόν, μπορούμε πλέον να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για όλους τους ομίλους της συγκριτικά πιο δύσκολης κατηγορίας. Η Γ' εθνική αποτελεί "σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες" και συχνά πυκνά (θα διαπιστώσετε πως συμβαίνει και φέτος) οι αρχικές προβλέψεις πέφτουν στο κενό.
Ας ρίξουμε μια ματιά στους ομίλους του Βορρά και του Νότου, προσπαθώντας να ιχνηλατήσουμε τα φαβορί για την άνοδο, τις ομάδες που αποτέλεσαν ευχάριστη ή δυσάρεστη έκπληξη, τους ως τώρα κερδισμένους, στο πανόραμα που ετοιμάσαμε για την κατηγορία (θα γίνει το ίδιο σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα).
Ο Νότος

Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής κατηγορίας (και στους δύο ομίλους του Νότου), ήδη κάποιες ομάδες έχουν ξεχωρίσει και φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες -σε σχέση με τις άλλες- για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και την άνοδο στη Β' Εθνική κατηγορία. Όπως και να έχει, πάντως, απομένουν ακόμα ένας γύρος συν δύο αγώνες, προκειμένου οι υπόλοιπες ομάδες να ανατρέψουν την κατάσταση και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει εξ αρχής. Απομένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν και αν το 2009 είναι η τυχερή τους χρονιά. Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής στους δύο ομίλους του Νότου:

Στον 1ο όμιλο Νότου, μπορούμε να πούμε πως πάνω κάτω περιμέναμε αυτή την εικόνα. Αν εξαιρέσουμε την αποχώρηση της ομάδας της Μάνης από το πρωτάθλημα, τότε μπορούμε να πούμε πως όλα κυλάνε φυσιολογικά. Ο πρώτος σύλλογος που αποχώρισε δεν μπόρεσε να σταθεί οικονομικά, καθώς τα έξοδα ήταν πολλά και τα όνειρα των ανθρώπων της Μάνης έγιναν... εφιάλτης, μετά το πέρας της δεύτερης αγωνιστικής.

Στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα βρίσκεται η ΑΕΚ Άργους. Μια ομάδα που παλεύει εδώ και χρόνια να ανέβει επίπεδο και κατηγορία και δείχνει φέτος πως μπορεί να το κάνει. Το συγκρότημα του Κώστα Οικονομάκη απολαμβάνει τον τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, καθώς βρίσκεται μόνο στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Πέραμα, μια ομάδα που εξ αρχής της σεζόν την περιμέναμε δυνατή και μας δικαίωσε. Οι κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι ήταν εξαιρετικές, ενώ τώρα καλείται με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία να μην αλλάξει αγωνιστική εικόνα και να παραμείνει σταθερή δύναμη.

Άλλο ένα σωματείο που... έριξε πολλά λεφτά το καλοκαίρι είναι αυτό της Κεφαλονιάς, ωστόσο όπως φάνηκε και στην πράξη τα πράγματα στη Γ' Εθνική κατηγορία δεν είναι καθόλου εύκολα. Έτσι, το συγκρότημα του Λεωνίδα Παπαδάτου δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο.
Η ομάδα… έκπληξη, πάντως, είναι αυτή της Δόξας Λευκάδας. Έχοντας τον Δημήτρη Τσολάκη στον πάγκο της, έχει καταφέρει να βρίσκεται στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, ωστόσο μετά τη φυγή του Έλληνα τεχνικού (μετακόμισε στην Πάτρα για λογαριασμό της Ολυμπιάδας) καλείται να παραμείνει εκεί και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Από κει και πέρα, σίγουρα περιμέναμε πολλά περισσότερα από τον Κρόνο Ιωαννίνων, αλλά τα οικονομικά προβλήματα δεν επέτρεψαν στην ομάδα να κάνει την καλύτερη δυνατή αρχή. Ο Κόροιβος έχει δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες αναμένεται στη συνέχεια να παλέψουν μέχρι τέλους, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο της παραμονής στην κατηγορία.

Στον 2ο όμιλο Νότου, τα πράγματα είναι πιο αμφίρροπα. Μετά από 11 αγώνες κανείς δεν περίμενε πως η Κηφισιά θα βρίσκεται μόνη πρώτη στη βαθμολογία, παρά μόνο οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο. Η αθηναϊκή ομάδα απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, καθώς χάρη στις εξαιρετικές της εμφανίσεις, έχει καταφέρει να έχει απολογισμό 9 νίκες και μόλις 2 ήττες, κάτι που σημαίνει πως οι κινήσεις του καλοκαιριού ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικές για μια νεοφώτιστη ομάδα.

Οι διαφορές, πάντως, είναι πολύ μικρές με τις υπόλοιπες ομάδες, καθώς Ιεράπετρα, Ψυχικό και Λιβαδειά (άλλες δύο νεοφώτιστες και ένα σωματείο που παλεύει εδώ και τρία χρόνια στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας) βρίσκονται μόλις μια νίκη πίσω από την πρωτοπόρο. Οι... μάχες σε κάθε αγωνιστική είναι πολύ σκληρές και δύσκολα μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ποιος θα είναι ο νικητής κάθε αγώνα πριν αρχίσει το παιχνίδι. Το γεγονός πως οι τρεις από τις τέσσερις πρώτες του βαθμολογικού πίνακα είναι νεοφώτιστες, δίνει άλλη… νότα στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Σίγουρα περιμέναμε πιο πολλά από την ομάδα του Πανελευσινιακού, όπως και από αυτή του Κρόνου Αγίου Δημητρίου, που όμως δεν βρίσκονται πολύ πίσω. Αμφότερες οι ομάδες έχουν θέσει υψηλούς στόχους και θέλουν στη συνέχεια να κάνουν το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να τους πετύχουν. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιωνικό Νικαίας, που όμως βρίσκεται πολύ πίσω στην βαθμολογία και θα μπορούσαμε να πούμε πως κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό, άμα δεν προσέξει στη συνέχεια.
Το λέμε αυτό επειδή, μπορεί οι Ιπποκράτης και Ζωγράφου να βρίσκονται στο χείλος του... γκρεμού, ωστόσο οι υπόλοιπες ομάδες έχουν δείξει πως μπορούν να κάνουν τη "ζημιά" και θα παλέψουν μέχρι τέλους, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Τρανό παράδειγμα είναι ο ΠΑΟ Δειλινών, όπου μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία (ανέλαβε ο Σάββας Κατσούνης) έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το ίδιο ισχύει και για το Παπάγου που μετά την έλευση του Σάββα Συμεωνίδη παρουσιάζει σαφώς καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο.

Ο Βορράς

Με σχεδόν το μισό πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής να έχει διεξαχθεί, αφού έχουν πραγματοποιηθεί 11 από τις 13 αγωνιστικές του πρώτου γύρου, ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μία μίνι ανασκόπηση, αναφορικά με το τι έχουν κάνει οι ομάδες σε αυτούς τους 11 αγώνες:

Στον 1ο όμιλο Βορρά τα πράγματα είναι αρκετά ισορροπημένα, αφού στην κορυφή είναι δύο ομάδες οι οποίες ήταν αναμενόμενο να πρωταγωνιστήσουν: Ο Φοίνικας Λάρισας κι ο Πρωτέας Γρεβενών. Ακριβώς από πίσω τους είναι έξι ομάδες, εκ των οποίων κι ο Αίολος Τρικάλων, ο οποίος έχει και το υψηλότερο μπάτζετ του ομίλου.
Ο Μαντουλίδης μετά τα αρχικά ατυχή αποτελέσματα πλησίασε την κορυφή, ενώ η έκπληξη έρχεται από την Βέροια, όπου ο τοπικός Φίλιππος με τον Δημήτρη Γκίμα για ακόμη μία χρονιά στο τιμόνι της ομάδας, κάνει όπως και πέρσι πολύ καλό πρωτάθλημα.
Τα δυσάρεστα νέα έρχονται από Βόλο και Σιάτιστα. Ο Ολυμπιακός Βόλου, όπως κι η Σιάτιστα, μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται ότι θα επιστρέψουν στα τοπικά πρωταθλήματα αφού με τη μέχρι στιγμής πορεία τους δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Η παρουσία του Ασβεστοχωρίου στην κορυφή του 2ο ομίλου Βορρά, είναι μία μίνι έκπληξη, αν και οι νεοφώτιστοι φρόντισαν το καλοκαίρι να ενισχύσουν αρκετά την ομάδα. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του Γιάννη Καραδήμου στο τιμόνι της ομάδας, ενώ ο Βαλαβανίδης με την εμπειρία του έχει δώσει στην ομάδα το απαραίτητο ειδικό βάρος.
Μαζί του συγκατοικούν στην κορυφή το Στρατώνι, η Ελευθερούπολη κι ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι Χαλκιδικιώτες αν και φέτος μείωσαν το μπατζετ τους παραμένουν μία εκ των μεγάλων δυνάμεων της κατηγορίας, με την οικογένεια Κατσαδαβάκη να στηρίζει οικονομικά για ακόμη μία σεζόν την προσπάθεια της ομάδας. Από την άλλη η Ελευθερούπολη είναι ομάδα η οποία επένδυσε πολλά χρήματα για να πάρει καταξιωμένους παίκτε,ς όπως ο Νίκος Σιδηρόπουλος κι έφερε έναν προπονητή, τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την κατηγορία.

Η πορεία του Μέγα Αλέξανδρου είναι επίσης μία έκπληξη, όμως εκεί το γεγονός πως η ομάδα έχει διατηρήσει ανέπαφο τον κορμό τη φαίνεται πως είναι η διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Εξαιρετική πορεία πραγματοποιεί κι ο Θερμαϊκός Φλογητών, με τον Ρούλη Καραγιαννίδη να δρέπει τους καρπούς ενός πολύ καλού καλοκαιρινού σχεδιασμού.
Η Χαλκηδόνα από την άλλη είναι η αρνητική έκπληξη, αφού το καλοκαίρι οι άνθρωποι της ομάδας είδαν τα όνειρά τους για άνοδο να γκρεμίζονται για ακόμη μία φορά. Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, η πορεία τους ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη με την παρουσία του Γιώργου Γιαννουζάκου στον Γαλαξία Αδένδρου (όπου έχει για προπονητή τον πατέρα του) να αποτελεί σίγουρα επιτυχία για την ομάδα, ενώ μοναδικός σύλλογος χωρίς νίκη παραμένει το Ρούπελ.


πηγή: basketblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου